Tıbben…
‘Zararlı’ gösterilen;
Neden olduğu bedensel ve ruhsal sağlık sorunlarıyla konuşulan alkol ve sigara kullanımı, açıkçası yüksek vergilendirmeyle frenlenmek isteniyor.
Böyle yaklaşım…
Hükümete karşı;
Toplum içerisinde, özgürlüğe müdahale olarak yorumlansa da, sağlık otoriteleri tarafından zararlı alışkanlığın karşıtlığıyla tespitler, uyarılar oluyor.
Kontrolsüz alkol tüketiminin neden olduğu davranış sorunları ve adli olaylar, hep haberlere konu ediliyor.
Sigaranın da, soluk sistemini çalıştıran akciğerleri ne duruma getirdiği, radyolojik ve 3 boyutlu tanılarla sürekli dolaşımda bulunuyor.
Özellikle…
Sigaraların paketlerinde, ‘Ölümcül etki’ uyarısına dahi yer verilmesine rağmen, mesafe almak kolay gözükmüyor.
Alkol ve sigananın, insan sağlığını riski atmaması için en başta bireysel bir irade, mesafe koyma gerekiyor.
İşbaşındaki;
Hükümet, alkollü içecek ve tütün mamüllerinin tüketilmesine yönelik vergilerle tartışmalara neden olurken, ‘tüketimi, yüksek vergi politikasıyla sağlama isteği’ düşüncesi veriyor.
Bu refleksi;
Muhafazakar eksenli düşünce, iktidar davranışı olarak yorumlansa da, alkol ve sigaranın zararları, bilimsel; tıbbi gerçek oluşturuyor.
2023 Bütçesi’ne ilişkin kanun teklifinde, ‘alkollü içkiler’ ve ‘tütün mamülleri’ tanımıyla ciddi tutarda vergi geliri tahmini bulunuyor.
Özel Tüketim Vergisi’nde;
Yeni yılda;
512 milyar 643 milyon TL gelir öngörülürken, üçte birinin, alkollü içecek ve tütün mamüllerine ait olduğu, dikkati çekiyor.
Ayrıntıya bakarsak…
Alkollü içeceklerden 55 milyar 507 milyon TL ve geneli sigaralardan oluşan tütün mamüllerinden 126 milyar 146 milyon TL vergi bekleniyor.
Bu rakamlarla;
Tüketimi zararlı görülen alkollü içecekler ve tütün mamüllerinden, ÖTV’de toplam 181 milyar 653 milyon TL para geleceği tahmin ediliyor.
Kolalı içeceklerden de ÖTV alımına başlandığını, bu içecek grubundan da gelecek yıl, 4 milyar 910 milyon TL vergi tahsilatı planlandığını da belirtelim.
ÖTV’de;
Sözünü ettiğimiz 3 ürün grubundan beklenen gelir, aynı vergiden 36 milyar 179 milyon TL beklenen dayanıklı tüketim ve diğer mallardan açık ara çok daha fazla olduğu, dikkati çekiyor.