GÜLİN ÖZDEMİR / SOSYAL TV

Son yılların en kurak dönemi yaşıyoruz. Hayvancılık sektörü başta yem konusu olmak üzere bazı sorunlarla karşı karşıya. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, kentte ve Türkiye genelinde hayvancılık sektörünü değerlendirirken, Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ise et sektörünü ve kuraklığın et fiyatlarına etkisini anlattı.

Kaba yem fiyatlarında mevsimsel bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden Dr. Fevzi Çakmak, “Buna bağlı olarak özellikle hayvancılıkla ilgili olarak zaman içerisinde süt fiyatları 15 Mayıs’tan 15 Ekim’e kadar uzun süre sabit tutulduğu için süt inekleri, zarar eden üretici tarafından kesime gönderildi. Bu süre içerisinde geçici bir et bolluğu oluştu ve et fiyatları uzun süre sabit kaldı. Ancak süt inekleri kesime gönderildiği için süt piyasasında ciddi anlamda sıkıntılar oluştu. Sanayici süt bulamaz duruma geldi. Süt üretimi olmadığı için de Ulusal Süt Konseyi, fiyatı en son 15 Ekim’de 8,5 lira olarak açıklasa bile, sanayici süt bulamadığı için piyasayı kendisi oluşturdu ve süt piyasasını yükseltti. Şu anda 11-12 Lira civarlarına çıkarttı. Çünkü yeterli süt üretimi sahaya temin edilemedi. Arz talep dengesizliği sonucunda piyasada süt fiyatları yükseldi. Süt fiyatları yükselince de bu sefer üretici artık zarar etmeme pozisyonuna gelmemek için kesimleri durdurdu ve süt üretimine devam etti. Bu kez et sorunu başladı. Bir dönem peynir fiyatı, et fiyatını geçmişti. İşte bunun altında yatan sebepler sütün yeterli olmaması, süte gelen aşırı zamlar, süt ineklerinin kesime gönderilmesi ve et piyasasının uzun süre sabit kalmasından kaynaklıydı” şeklinde konuştu.

“ZAMLARI DURDURUCU ÖNLEMLER ALMALIYIZ”

“Süt ineklerinin kesime gönderilmesi durdurulduğu andan itibaren yeterli et hayvanı bulunamadığı için bu sefer et piyasası yükselmeye başladı” diyen Başkan Fevzi Çakmak, “Şu anda karkas etin kesim fiyatı 135 Lira civarında. Şu an et fiyatları yükselmiş durumda. Tarım Bakanlığı da buna önlem olarak dışarıdan canlı hayvan getirme kararı vermiş diye duyuyoruz. Geçmişte benzer uygulamalar yapıldı. Zarar eden çiftçi üretimden çekildi ve ciddi anlamda et sorunu meydana gelmişti. Böyle yapmak yerine çiftçinin girdi maliyetleri yem elektrik, su, doğalgaz, işçilik gibi maliyetlerini aşağıya çekici veya zamları durdurucu önlemler almamız gerekiyor” diye konuştu.

BAKLAVA VE ÇEREZ FİYATLARIYLA KIYASLANDIĞINDA…

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ise et fiyatlarının neden yükseldiğini, kuraklığın et fiyatlarına etkisini anlattı. Başkan Yıldız, “Et fiyatları bugünlerde gündemde ama, haliyle hayvancılığın çok zor şartlarda yetiştirildiğini herkes biliyor. Bunun için hayvan girdileri çok yüksek, bunlardan dolayı maliyetler de yüksek. Hayvancılık da süt ve et ürünleri ile ilgili sıkıntılar devam edecek. Geçmiş yıllarda Türkiye, Arap ülkelerine hayvan ihraç etmişti. Şimdi ithal eder durumdayız. Böyle giderse Türkiye’de hayvancılığı kimse yapamayacak. Ben de bunlardan birisiyim. Geçen sene 500- 600 hayvana bakıyordum, bu sene 200 tanesine zor bakıyorum. Kasapların et fiyatlarının satışlarının yükseldiğini ifade ediyorlar. Baklavanın kilosu 250 Lira, çerezin kilosu 200 Lira. Türkiye’de zaten girdilerin çok pahalı oluşundan dolayı bunlar ucuz gözüküyor ama, insanların aslında alım gücü zayıf. Et fiyatı yüksek değil, et fiyatı yüksek olsa hayvancılar hayvancılığı bırakmaz” şeklinde konuştu.

KURAKLIK ET FİYATLARINI YÜKSELTİYOR”

Başkan Muhsin Yıldız, “Kuraklığın da et fiyatlarına etkisi çok büyük. Hayvan kaba yem de yetişiyor. Yani ot, saman, yem olmazsan hayvan nasıl beslenecek. Kuraklık bugün hayvancılığı olumsuz etkileyen Türkiye’nin bir numaralı ana maddesi. Kuraklık şu an gündemde. Bakıldığında böyle devam edecek gibi duruyor. Ramazan Bayramı da yaklaşıyor. Hayvancılığı zor günler bekliyor” dedi.