BURSA

Bursa’da esnaf anlattı: Bir öğrencinin kırtasiye masrafı ne kadar? 

Abone Ol

GÜLİN ÖZDEMİR 

Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Milyonlarca öğrenci 12 Eylül'de 2022-2023 eğitim ve öğretim yılına başlayacak. Veliler ise şimdiden kırtasiye alışverişlerine başladı. Fiyatlar bu yıl geçen seneye oranla oldukça yüksek. Bursa’da sektör yetkililer kırtasiye malzeme fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde 200 arttığını ifade etti. 

Bir öğrencinin kırtasiye masrafı hakkında bilgi veren Kırtasiyeci Ekrem Aktaş, “Geçen sene oranla fiyatlarda artış var. Öğrencinin kırtasiye masrafı belli fiyat aralığında değişebiliyor. 1. sınıflar için 200-250 lira. Geçen yıl bu rakam 90 lira civarındaydı. 5. ve 9. sınıflar için kitapların durumuna göre değişebilir. 400-450 lira diyebiliriz. Özellikle defterlere çok zam geldi. Çünkü kâğıt üretimi Türkiye’de az olduğu için ithal ürünlerde sıkıntımız oldu. Onunla ilgili yüzde 200 civarında zam görünüyor. Bununla birlikte biz de maliyetleri daha da çok düşürüp daha uyguna ürün vermeye çalışıyoruz ama, kaliteli ürün vermeye çalıştığımız için fiyatlar haliyle biraz daha farklı oluyor. Ne kadar kötü ürün verirseniz o kadar kötü geri dönüş olur. Sadece defter değil sulu boya, kuru boya ve çantaya da zam geldi. Bunun yanında vatandaşlarımız kırtasiye alışverişlerini marketlerden yapmaya başladı. Ürünlerin daha ucuz olduğunu düşünüyorlar ama, aslında marketlerden alınan ürünlerin birçoğunun uygun fiyat olmasının sebebi çok kullanışlı olmamasıdır. Kişi ürünleri daha kısa zamanda tüketip tekrar aynı ürünü alacak” şeklinde konuştu.

“FIRSATÇILIK VAR”

Kırtasiyeci Latif Derice, Okul çantalar 100-150 lira. Orijinal çantalar 500 liraya kadar çıkıyor. Kırtasiye ürünlerine gelirsek Ana okuluna giden öğrencinin kırtasiye masrafı biraz daha fazla tutuyor. 400 lira diyebiliriz. Lise öğrencilerinin kırtasiye masrafları 200-250 lira civarı. Bizim asıl derdimiz üç harfli marketler. Bizi olumsuz yönde etkiliyor. Vatandaş farkında değil ama marketlere daha kalitesiz ürünler koyuluyor, bu sebeple ucuz oluyor. Bu sektörde biraz da fırsatçılık var. Özellikle büyük toptancılar malı kesebiliyor” dedi.

{ "vars": { "account": "G-5Y3NLJ44B6" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }