GENEL

EYT sürecini Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun detaylarıyla anlattı

Abone Ol

GÜLİN ÖZDEMİR / SOSYAL TV

Milyonların merakla beklediği EYT teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Mart ayında dilekçe verenlere 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere emekli aylığı bağlanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasayı kısa sürede imzalaması ve yasanın Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, ise Yapılacak düzenlemeyle ilgili süreci ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda Sosyal TV’ye açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'un açıklamalarından satırbaşları;

Emeklilikte yaşa takılanlar 17 Ağustos depreminden 22 gün sonra EYT yasasıyla beraber emeklilik haklarını ellerinden kaybetmişlerdi. Şu anda yaşamış olduğumuz depremden de tam 22 gün sonra TBMM'de bu sefer de emeklilikte yaşa takılanları mağdur eden yasa yerine tekrar yaş şartı olmadan yeni bir düzenleme yapıldı.

Öncelikle hayırlı olsun. Toplamda 23 yıl 5 ay 20 gün sonra EYT’liler yasal haklarına kavuştu. Bundan sonraki süreçte EYT Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın imzasından sonra Resmî Gazete’de yayımlanacak. En geç pazartesi gününe kadar bu iş biter. 

EYT’lilerin dikkat etmesi gereken hususlar

“EYT’lilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus emekli olup olamayacakları.Hangi statüden emekli olacak, bunu bilmesi lazım. Hangi statüden emekli olacağı SSK’lı olarak çalışmışsa zaten bellidir SSK’dakiler zaten emekli olur. Türkiye’de bir kişinin hem SSK’sı hem BAĞKUR’u hem emekli sandığı değişik statüler varsa banka sandığı, bu durumda olan kişilerin son 2520 gün yatırılan primlerine bakılır. En çok prim hangi sütsüdeyse o statünün şartlarını yerine getirenler emeklilik için başvuruda bulunabilir. Şu anda EYT’li olup prim gün sayısı eksik olan var. Mesela 1300 günü eksik bir kişi mesela çalışmıyor gidipte isteğe bağlı BAĞKUR yatırırsa, isteğe bağlı prim yatırırsa BAĞKUR’lı sayılır. 1260 günden daha fazla prim yatırırsa SSK şartlarından çıkar BAĞKUR’a verir. SSK’da örnek veriyorum 5600 gün emeklilik hakkı varsa, kadınsa 7200 erkekse 9000 güne çıkabilir. Bu şu demek; çalışmayanlar hangi primleri yatırıyor buna çok dikkat etmeleri gerekiyor. Birde bu EYT ile beraber müracatta bulunmaması gereken kişiler var. Bunlar özellikle BAĞKUR’dan ihlal yaptırıp borcunu ödemesi gerekenler. Çünkü mecliste bir yasa daha var. Bütçeden EYT’den önce geçti ama o sıralamada EYT’nin sonuna kaldı. Bir sigorta vergi affı kanunu geliyor orada da BAĞKUR’a borcu olanların borçları silinecek ihyalardan indirimlere gidecek. BAĞKUR’a borcu olan ve BAĞKUR’dan gün satın almak için gün canlandıracak olan kişilerin bu yasayı da beklemesi gerekecek. Bu yasayla beraber belki de cebinden 100-200 bin lira para vermeden daha az para vererek emeklilik hakkı elde edecekler. Kanunlar böyle arka araya çıktı ve çok kişinin de bu konuları takip etmesi gerekiyor ki bu avantajlardan yararlanabilsinler ama sadece SSK gün olanlar çok önemli değil ya da hep devlet memuru olarak çalışmışsın çok önemli değil ama SSK, BAĞKUR ve BAĞKUR’a da bağlı olarak emekli olacaklar varsa BAĞKUR’dan silinen günlerinin canlandıracaklar borçlarını ödeyecekler. En son 1 mayıs 2021 öncesindeki borçlar silindi. 1 Mayıs 2021’den sonraki sürede borçları var şimdi onlarda silinecek. 1 Mayıs 2021 öncesini canlandırmak isteyenler daha düşü rakamlarla canlandırabilirler. Çok iyi takip gerekir.

{ "vars": { "account": "G-5Y3NLJ44B6" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }