Türkiye’nin yerli, milli otomobil yatırımı ve markası olarak lanse ediln TOGG’la beraber, elektrikli taşıt piyasası da iyice canlanlandı. Türkiye’deki Japonlar da, yatırıma geçiyor.
Bursa’da;
TOGG’un başlatacağı seri üretim için Cumhuriyet Bayramı’ndaki törene sayılı günler kaldı.
Türkiye’de…
Otomotiv sanayisi;
Elektrikli ve elektrikli/akaryakıt karma güçle calışan yeni nesil taşıt piyasasında da, üretici rolüyle öne çıkmaya başladı.
Bursa’daki fabrikasında 2010’yarda elektrikli otomobilini üreten, ama ihraç eden Renault’tan, iç piyasa için büyük adımlar, haberler bekleniyor.
Depar atan;
FİAT, Bursa’daki fabrikasıyla iç piyasaya elektrikli/akaryakıt’lı; hibrit modellerini bu yıl itibariyle sunmuştu.
Ford Otosan, Kocaeli’deki fabrikasında elektrikli ve elektrikli/akaryakıt’lı ticari taşıt modellerini duyurdu.
Bu gelişmeler öncesiyle…
Birkaç yıl önce;
Türkiye’de…
Devlet ve hükümet politikasıyla gündeme taşınan yerli ve milli otomobil markası TOGG duyurulduğunda, aslında taşlar yerinden oynatılıyordu.
Bursa; Gemlik’te;
Elektrikli modelin üretileceği fabrikanın süreciyle beraber, Türkiye’deki yerleşik taşıt üreticileri de, yeni nesil adımlarını duyurmalarıyla dikkati çekiyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TOGG’un seri üretimine 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda resmi tören düzenleniyor.
Tarihi güne;
Sayılı günler kala…
Türkiye’deki yabancı sermayeli bir başka otomotiv devi, yeni nesil taşıt üretimi için devlet teşviki aldı.
Sakarya’da bulunan;
Japon sanayi devi Toyota, elektrikli/akaryakıt’lı hibrit model yeni taşıt ve ayrıca batarya üretimi için 6.9 milyar TL ilave yatırım yapacak.
Modernizasyon olarak tanımlanan…
İlave yatırımla;
Yılda 162 bin hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretimi ile 44 bin batarya üretimi oluşturulacak.
Yatırım teşvikiyle;
Devlet, projenin uygulanması için Gümrük Vergisi’nden muafiyet, KDV istisnası, KDV iadesi ve %100 oranlı Vergi İndirimi sağlayacak.
Japon yatırımı, TOGG’un uygulama yatırımını tutarının dörtte biri oranına sahip bulunuyor.
TOGG’un fabrikasıyla entegre gibi, işbirliği yapılan ünlü yabancı firmayla batarya üretimi yapılacağını da belirtelim.
Yerli girişim grubu;
TOGG’un elektrikli otomobilinin, teknik özellikleriyle küresel bir önemde olacağı, rol taşıyacağı, sıklıkla gündeme taşınıyor.
Türkiye’de;
Yabancı sermaye ve işbirliğiyle elektrikli ve hibrit otomobil üretimleri de devreye girerken, TOGG’den beklenti büyük oldu.
Fiyat ve performans açısından…
Daha ekonomik olacağından ve kolay erişilebileceğinden söz edilen TOGG’la eş zamanlı, şarj istasyonları da kurulmaya başlandı.
Bu arada…
Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, epey süredir elekrikli ve hibrit taşıtlara yangın müdahalesi tekniği ve deneyimi için bir eğitim çalışması da yürütüyordu.
TOGG’u böyle anlatırken…
Farklı kentlerde sergilenen yerli ve milli otomobili, üretiminin yapılacağı Bursa halkının resmi törene sayılı günler kala dahi görmemesi, kendi kentine yapılmış haksızlık, yakışıksız tutum olarak olarak yorumluyoruz.
Tarihi yatırımın Bursa’ya yapılması, kentsel farklı nitelikler, özellikler ve olgular açısından güzel, ama üretimin yapılacacağı yer için Bursa değil de, hep Gemlik denilmesi de, doğru değildir.
Test sürüşlerine, ‘34’ plaka takılmıştı.
Anakent belediyesinin yasal pay almasına esas verginin, Bursa yerine Kocaeli’de gözükmesi de, kent tarafından takip ediliyor.
TOGG’un temel atma törenine, pandemi koşulları ve ‘Cumhurbaşkanlığı’ koruma esasları gerekçesiyle Bursa’nın yerel medyası da çağrılmamıştı, açılış törenindeki uygulama da merak ediliyor.